Pulangan, Pertukaran & Pemulangan

Di Petite Fushia, kepuasan anda adalah keutamaan kami. Kami berdiri di belakang kualiti produk kami dan akan membuat perkara yang betul jika anda tidak berpuas hati dengan pembelian anda. Kami percaya bahawa kita boleh bekerja bersama-sama dengan pelanggan-pelanggan kami untuk membuat setiap membeli pengalaman yang positif. Penghantaran kami diperiksa dengan teliti sebelum meninggalkan gudang kami. Tetapi sekiranya anda menerima item rosak, sila ikuti arahan di bawah.

penting:

Semua JUALAN dan ‘ditawarkan’ perkara tidak akan dikembalikan, tidak boleh dikembalikan dan tidak boleh ditukar.

Jika anda menerima barangan rosak (s), sila lihat polisi di bawah;

1. Pelanggan boleh pulangan rosak / barangan salah / rosak (selain barangan jualan) dalam tempoh 5 hari dari tarikh penerimaan untuk bayaran balik perkara itu. Sebarang kelewatan tidak akan dilayan dan item (s) akan dikembalikan semula kepada pelanggan.
2. Pesanan tidak boleh dibatalkan selepas ia diproses.
3. Pelanggan MESTI lengkapkan borang permohonan pulangan sini. (borang permohonan pulangan disini)
4. Dalam semua kes, perkara dikembalikan mesti berada dalam keadaan asalnya, termasuk tag dan pembungkusan. Semua barang-barang akan diperiksa apabila pulangan.
5. Barang itu adalah tanggungjawab pelanggan sehingga mereka sampai ke gudang kami. Sila pastikan untuk membungkus barang-barang kembali anda dengan betul untuk mengelakkan kerosakan. Ini termasuk kotak, pembungkusan dan tag. Petite Fushia tidak bertanggungjawab bagi apa-apa barang-barang yang dikembalikan dalam kesesatan.
6. Petite Fushia mengesyorkan anda menggunakan perkhidmatan pos yang memberi perlindungan kepada anda untuk nilai barang anda kembali dan mendapatkan bukti pengeposan.
7. Kos kembali adalah tanggungjawab pelanggan.

Bayaran balik akan bagi harga pembelian, dalam bentuk asal pembayaran. Penghantaran dan pengendalian caj asal tidak boleh dipulangkan. Kembali penghantaran caj adalah tanggungjawab pelanggan.

Kelewatan dalam Pemulangan Item
1. 20% daripada item (s) harga akan dikenakan apabila item kembali selepas 5 hari dari tarikh bungkusan diterima.
2. Di bawah jarang bahawa pelanggan gagal untuk kembali barangan tersebut dalam masa 5 hari bekerja, dia mesti menyediakan sebabnya.

Ikuti langkah-langkah apabila menerima item rosak (s):

1. Sila e-mel kepada kami dengan menggunakan hubungan kami membentuk atau e-mel kepada kami di  info@petitefushia.com secepat mungkin.
2. Penggantian atau bayaran balik hendaklah diberitahu dengan seberapa segera yang mungkin.
3. Pelanggan boleh memohon untuk menerima bayaran balik dalam bentuk wang atau menggantikan dengan suatu kod lain yang mempunyai nilai yang sama daripada jumlah item rosak yang diterima
4. Kami utamakan Maybank sekiranya anda mahu nilai itu berada dalam pemindahan bank.
5. Jika anda memilih untuk mempunyai bayaran balik dan bukannya penggantian, bayaran balik penuh akan dibuat untuk nilai item sahaja tidak termasuk pos.
6. Pelanggan boleh meminta untuk pertukaran mana-mana barangan yang terdapat dengan nilai yang sama.
7. Pelanggan perlu menghantar gambar barang-barang yang rosak. Apabila menerima item, pemeriksaan akan dibuat.